Door de rug gegaan

Bij rugklachten, plotseling ontstaan, dus zonder trauma, is het zaak om niet meteen in paniek raken, vaak is de klacht onschuldig. Dit is moeilijk te begrijpen, want er is ineens een heftige pijn, onverklaarbaar, op een plaats waar je dat nog nooit eerder hebt gehad, waar je geen controle over hebt en wat je dwingt om anders te bewegen.

‘Hoezo geen paniek’?

De kans dat het iets ernstigs is, is klein. 95 % van de Nederlandse bevolking krijgt vroeg of laat te maken met deze onschuldige kwaal. Vaak is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen, aspecifieke rugklachten, wat, hoe vervelend dat ook klinkt, gunstig is. In 5 % van de gevallen is de oorzaak wel bekend, dit noemt men specifieke rugkkachten. Bijvoorbeeld: een hernia, of een breuk, of scheur etc etc. Het is dus bekend wat de oorzaak van de pijn in de rug is. Bent u er nog? Van die 5 % is 1% ernstig, dus dat kan bijvoorbeeld een ernstige bacteriële infectie zijn, of een tumor, de bekende rode vlaggen. Voor meer informatie, zie de richtlijn lage rugklachten van het KNGF. Maar bij twijfel altijd naar de huisarts.

Geen rode vlaggen

U ziet, de kans op iets ernstigs is nihil. Dat is toch een pak van uw hart. Bij een plotselinge scheut, moet u zich realiseren dat er meestal niets ernstigs aan de hand is. Wat is er dan wel aan de hand?

Ook daar is geen duidelijke oorzaak van aan te geven. De oorzaak kan liggen in de tussenwervelschijf, de gewrichten tussen de wervels, de spieren. Het kan komen door stress, zowel psychisch als fysiek, door een inadequate houding. Kortom vele oorzaken. Wel weten we dat er vaak sprake is van een verhoogde spierspanning in de wervekolom, of de omliggende spieren, zoals de lange rugspier en de bilspier. Die hoge spanning is waarschijnlijk een mechanisme als reactie op een abnormale stand van een bot t.o.v. een ander bot. Om verdere problemen te veroorzaken, treedt er reflexmatig een hoge spanning in de omliggende spieren op.

Ontspannen bewegen niet mogelijk.

U weet dat dat gevoel niet betekent dat er iets ernstigs aan de hand is. Dus diep in en uitademen en rustig proberen te bewegen. Zie die pijn maar als een kramp die voetballers krijgen in hun hamstrings tijdens de verlenging. Een teamlid brengt de verkrampte spier op rek en zie daar de magic, de spanning gaat eruit en de voetballer kan weer door. En dat is dus precies wat u kunt proberen met de gespannen rugspieren.

Stretchen

Breng deze spieren op rek. Bijt door de pijn heen en maak een wokkel van de rug. Houdt de rug plat, buig de knieen, voeten plat en laat de benen naar bijvoorbeeld links vallen. Strek het linker been en vraag aan iemand om de rug, uw bovenrug, plat op de grond te houden en via de gebogen knie de wokkelstand vast te houden voor 30 tot 40 sec. Adem rustig door en wacht op de magic. Het is niets ernstigs er gaat niets kapot, de pijn die nu lijkt toe te nemen, is de weerstand die de opgerekte spier teweegbrengt, vanwege de rek. Houdt vol en herhaal dit drie keer aan beide zijden. De rug voelt na deze rekoefeningen wat meer ontspannen.

Bewegen

Probeer langdurige houdingen te vermijden, dus niet te lang zitten of staan. Zorg voor afwisselende houdingen en strek en draai met uw romp. Bewegen werkt pijndempend. Uiteraard kunt u medicatie innemen, maar dit moet altijd in samenspraak met de huisarts.

Contact opnemen

Mocht dit alles te weinig effect hebben, dan wordt het tijd om bij fysiotherapie- en manuele therapiepraktijk Fysiolibra binnen te schuifelen. Met technieken uit de manueel therapie, de fasciatherapie, kinesiotaping, dry needling en speciale strekoefeningen voor de wervelkolom, bent u weer snel mobiel. Tot ziens bij Fysiolibra.

4 thoughts on “Door de rug gegaan

 1. Everything is very open with a very clear explanation of the challenges. It was definitely informative. Your website is very useful. Thanks for sharing! Freddy Alphonse Maleki

  1. ronnylibanon 29 juli 2021 at 09:14

   Dear Freddy, Thanks for your reaction.

 2. Very nice article. I definitely love this site. Keep it up! Carmella Sauncho Hillman

  1. ronnylibanon 29 juli 2021 at 09:18

   Dear Carmella thanks for your reaction.

   I’ll keep posting when I find the inspiration.

   With kind regards.

   Ronny Libanon.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *