Fysiotherapie

Tijdens een fysiotherapiebehandeling wordt er o.a. in kaart gebracht wat de klachten zijn, de oorzaak van de klachten en de wijze waarop u met de klachten omgaat. Na deze verkenningstocht heb ik een idee wat het probleem kan zijn. Dan volgt een lichamelijk onderzoek en vanuit daar een conclusie over uw klacht. Dan volgt er een behandelplan. De therapie kan bestaan uit handelingen die ik doe, zoals mobiliseren of manipuleren van een gewricht. We kunnen oefentherapie doen en u zult huiswerkoefeningen mee krijgen. Bij Fysiolibra zijn er verschillende therapievormen mogelijk.

Therapievormen Manueel Therapie

Dit is een specialisatie binnen de fysiotherapie, waarbij er naast de fysiotherapeutische handelingen nog een aantal bij komen kijken. Er is een mogelijkheid tot het manipuleren van een gewricht. Dit houdt in dat er een korte ferme beweging van een botstuk teweeg, waarnaar er vaak een knapje hoorbaar is. Dit knapje lijkt op het knakken van de vingers. Het knapje is geen breuk, maar een verplaatsing van lucht binnen in het gewricht. De meeste cliënten ervaren dit als vreemd, maar nooit pijnlijk. Het verschil met fysiotherapie, is dat de wijze van handelen verfijnder is, er komt meer Fingerspitzengefuhl bij kijken. Wat u ook zult ervaren tijdens mobilisaties van de botstukken. Mobilisaties zijn bewegingen van botten ten opzichte van elkaar. Hierbij rekening houdend met de stand van de gewrichtsvlakken. Het doel is om een gewricht beter te laten bewegen.

Werken aan uw fysieke belastbaarheid

Ik hoor vaak dat mensen wel wat willen doen aan hun belastbaarheid, maar geen zin hebben in een sportschool. Bij Fysiolibra is het mogelijk om aan uw fysieke belastbaarheid te werken. Dit kan individueel, maar ook met een groep. U kunt aangeven wat uw wensen zijn ten aanzien van de training. Met een groepje van 5 anderen bent u een uur bezig, zonder poespas. U traint volgens de circuittraining. Een trainingsvorm met verschillende stations waar oefeningen worden gedaan voor een bepaalde tijd.

Dry needling

Soms blijkt na onderzoek dat de klachten ontstaan vanuit triggerpoints (spierknopen, verhardingen ) in de spier ontstaan. Er is een mogelijkheid om deze snel en effectief te behandelen met behulp van een van de andere therapievormen en dat is Dry Needling. De naalden zijn zo dun dat deze tijdens het inbrengen een klein prikje geeft. Bij het aanprikken van een triggerpoint treden er samentrekkingen op ( twitch respons). Dit is een goed teken en betekent dat de bron van de pijn wordt aangepakt. Vaak is er na deze behandeling meteen een verbetering van de mobiliteit zichtbaar en is de pijn ook verminderd. Soms is een aantal herhalingen nodig om een blijvend effect te krijgen. Er zullen oefeningen gedaan worden om de mobiliteitswinst in stand te houden, of medical taping om het herstel te bevorderen.

Kijk ook op:http://www.myopain.nl/

Medical taping

Een Japanse therapie met een speciale tape en tapetechniek. Deze tape is elastisch, net zo elastisch als de huid, en kan met en zonder rek op de huid worden geplakt. De mate van rek heeft een bepaald effect op de klachten, o.a. pijndempen, spanning verlagen, stimuleren. Standaard is de tape met 10% rek op de rol geplakt en zal bij het plakken op de huid een liftend effect op de huid hebben. Hierdoor ontstaat er meteen meer ruimte voor een betere doorbloeding en minder druk op de zenuwen. Door de pijndemping, kan men beter bewegen en daardoor sneller herstellen. Met de tape kan je douchen, zwemmen, sporten etc. en kan vier tot vijf dagen blijven zitten. In combinatie met andere therapievormen is deze tape een extra prikkel voor herstel.

Fasciatherapie

De fascia is een driedimensionaal netwerk dat door het gehele lichaam loopt. Tot ongeveer 10 jaar geleden werd de fascia door chirurgen gezien als verpakkingsmateriaal van organen, spieren en botten. Met alle postoperatieve gevolgen van dien. Na vele studies naar de fascia bleek de fascia van groot belang voor het functioneren van het lichaam. De fascia bestaat uit proprioceptieve vezels, die belangrijke functies hebben. Zij registreren de stand van het lichaam in de ruimte, beïnvloeden lichaamsprocessen en coördineren bewegingen. De fascia is van belang voor de stevigheid van het lichaam, brengt externe en interne krachten over. Verder biedt de fascia bescherming, is sterk, maar ook zeer veerkrachtig. Kortom een goed functionerende fascia is van levensbelang. Door middel van rustige manuele handelingen kan de fascia beïnvloed worden en leiden tot herstel. Deze therapie wordt altijd gecombineerd met de andere therapievormen.

Kijk op :https://www.fasciatherapie.fit/

  • Fysiolibra heeft veel expertise in huis
  • Is kundig
  • U en uw klacht staan daarbij centraal